de Overlastcoördinator
01.
De overlastcoördinator is een jong gedreven persoon welke zich graag inzet voor de maatschappij. Door middel van het oplossen van maatschappelijke vraagstukken draagt hij toch een steentje bij aan de leefbaarheid van de samenleving. Overlast is een begrip wat al jaren speelt in onze samenleving en waar de huidige werkwijzes niet vaak het beoogde doel haalt. De Overlastcoördinator kan uw redder zijn in nood.
02.
De Overlastcoördinator blijft zich dagelijks ontwikkelen op het gebied van overlast. De aanpak van overlast is zijn hoofdzakelijke bezigheid waardoor de Overlastcoördinator oog heeft voor een goede aanpak. De Overlastcoördinator heeft een groot netwerk en hierdoor een makkelijk bereik. Denk aan jongeren die eigenlijk toch de overlast of criminaliteit uit willen stappen maar door negatieve wrijving niet de juiste instanties durven te benaderen. Door de onafhankelijke rol en zijn groot netwerk kan de Overlastcoördinator jongeren eventueel helpen hierbij.
03.
De Overlastcoördinator hanteert door de volgende vijf kernwaarden een uitstekende aanpak van overlast,
1. Structurele aanpak en beleid blijven uitvoeren, no matter what. Overlast afgezwakt? Laat zien dat je nog steeds aanwezig bent in de overlastgebieden mocht het mis gaan.
​
2. Alle medewerkers (op straat) hanteren eenduidig beleid (zero-tolerance) bij overlast. Zero-tolerance is zero-tolerance. Dit geldt voor elke medewerker. Vaak hanteert niet elke medewerker van de gemeente of politie hetzelfde beleid waardoor de jongeren zelf ook niet weten wat wel en niet juist is of mag.
​
3. Direct aanspreken op foutief of overlastgevend gedrag (nooit afwachten), ook in grote groepen. Zero-tolerance bij overlast en uiteraard complimenteren bij goed gedrag (school, stage, behaalde resultaten,sport, werkende jongeren etc..). Zo leer je de jongeren wat goed of fout gedrag is. Change the conventional way of thinking.
​
4. Complimenteren bij het vertonen van goed gedrag en/of afzwakken van zero-tolerance beleid. Blijf nooit in een zero-tolerance beleid hangen indien de overlast is gestopt of het beoogde doel is bereikt maar blijf een helicopter-view houden. Blijf altijd het gesprek aangaan, ook in het heetst van de strijd. Loop nooit weg of laat je niet uit het veld jagen door groepsvorming en/of vervelende jongeren. Act like your unstoppable.
​
5. Creëer nooit hangplekken voor jeugd/overlastgevers of geef ze vooral geen podium om eventuele overlast te kunnen veroorzaken. Hangen doe je thuis op de bank en niet op straat. De openbare ruimtes worden gebruikt voor nuttige zaken. Hangen gaat vaak gepaard met luidruchtigheid (geluidsoverlast), afval achterlaten (verloedering), straatintimidatie door de grote groepsvorming (nafluiten van vrouwen en/of intimideren van voorbijgangers) en nog meer wangedrag. Door het toestaan van een hangplek creëer je als gemeente onbedoeld een probleem waar je als gemeente of politie constant mee bezig bent.
04.
De Overlastcoördinator opereert niet alleen in een adviserende rol middels een Quickscan of kort advies maar kan ook ingezet worden op projectbasis. Samen met de partners kan dagelijks worden gewerkt aan het maximaal en effectief bestrijden van overlast. De Overlastcoördinator kan dan eventueel met de partners ook de straat op om periodiek de overlast te analyseren en signaleren en indien nodig de aanpak hierop aan te passen. Door inzet op projectbasis heeft u altijd een strak gecoördineerde aanpak in uw gemeente. Denk aan het aanpakken van hardnekkige overlast waar de Quickscan niet passend voor is maar een project beter in te vullen valt. Zo profiteert u maximaal van de voordelen van de Overlastcoördinator.
05.
De Overlastcoördinator opereert ook als gastdocent en spreker voor verschillende partners. Zo geeft de Overlastcoördinator ook cursussen op het gebied van de aanpak van overlast, mentale weerbaarheid (lichaamstaal kunnen lezen, assertief optreden, etc). Zo kan de kennis en ervaringen van de Overlastcoördinator overgedragen worden op de partners. Door de onafhankelijke rol als Overlastcoördinator heeft deze altijd een frisse blik op de knelpunten. Wat de een ziet, ziet de ander niet. De Overlastcoördinator is de specialist in het aanpakken van problematisch gedrag.
​
Meer informatie? Neem contact op middels het contactformulier.